Zdrowa i zbilansowana dieta stanowi fundament prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dostarczanie mu wraz z pożywieniem wszystkich niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów w odpowiedniej ilości może być jednak nie lada wyzwaniem. Z pomocą przychodzą naturalne suplementy. Po które najczęściej sięgamy i dlaczego? Sprawdź!
Czym są suplementy diety?
Według polskiego prawa, suplement diety traktowany jest jako artykuł spożywczy, którego podstawową funkcją jest uzupełnianie codziennego jadłospisu o wybrane składniki. Nie możesz więc traktować go jak cudownego remedium na różnego rodzaju dolegliwości, które zastąpi różnorodną dietę, bądź też będzie działać jak lek.
Zgodnie z definicją zawartą w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 25 sierpnia 2006 r., suplement diety jest środkiem spożywczym, którego rolą jest wsparcie Twojej codziennej diety. Stanowi skoncentrowane źródło witamin, składników mineralnych lub innych substancji wykazujących efekt odżywczy czy fizjologiczny. Wprowadza się go do obrotu w formach ułatwiających dawkowanie, na przykład w tabletkach, kapsułkach, drażetkach, olejach, ampułkach z płynem, buteleczkach z kroplomierzem czy saszetkach z proszkiem. Wszystko po to, abyś mógł przyjmować je w ściśle odmierzonej ilości.
Jak wybrać odpowiedni suplement diety?
Najlepszy suplement dla zdrowia to taki, który odpowiada na Twoje indywidualne potrzeby. Najpierw zastanów się, dlaczego chcesz sięgnąć po suplementację. Inne produkty sprawdzą się przy budowaniu odporności, inne dla dzieci czy kobiet, a jeszcze inne dla osób starszych, aktywnych fizycznie czy też pragnących zadbać o swój układ krążenia.
Przy wyborze suplementu warto zwrócić uwagę na to, aby był bogaty w składniki odżywcze, które wspierają obszar, który chcesz wzmocnić. Pamiętaj o tym, że suplementy nie są obojętne dla organizmu. Przyjmowanie ich w nadmiarze może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, jak choćby hiperkalcemia czy zaburzenia pracy tarczycy. Zawsze kieruj się zalecanymi porcjami i unikaj samodzielnego eksperymentowania z dawkowaniem.
Kiedy już wiesz, jaki jest Twój cel, dokładnie przeanalizuj skład produktu. Liczy się nie tylko lista substancji, ale także ich ilość i to, czy zawiera dodatkowe składniki wspierające wchłanianie. Dzięki nim suplementacja staje się bardziej skuteczna.

Jakie suplementy diety są najczęściej stosowane?
Na rynku dostępnych jest wiele naturalnych suplementów diety, które wykazują korzystny wpływ na organizm. Można jednak wyróżnić kilka grup, które są najczęściej stosowane z uwagi m.in. na powszechne ryzyko niedoborów wybranych składników czy też ich wielokierunkowe działanie.
Witamina D
W Polsce zaleca się suplementację witaminy D od października do marca. Wynika to z faktu, że naturalna synteza skórna działa efektywnie jedynie od kwietnia do września. W cieplejszych miesiącach wystarczy, że spędzisz około kwadransa na słońcu w godzinach od 10 do 15, bez filtrów ochronnych, odsłaniając twarz, przedramiona i część nóg, aby organizm wytworzył potrzebną dawkę.
Jesienią i zimą warto sięgnąć po dodatkowe źródła witaminy D. Możesz włączyć do swojej diety tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, makrela, śledź czy sardynki, a także tran, czyli olej z wątroby dorsza. Dobrym uzupełnieniem będą również żółtka jaj, a także suplementy w formie olejów funkcjonalnych, które mają standaryzowaną zawartość witaminy D.
„Witamina słońca” pełni w Twoim organizmie bardzo ważne funkcje. Wspiera prawidłowe wchłanianie i wykorzystanie wapnia oraz fosforu. Ponadto pomaga utrzymać stabilny poziom wapnia we krwi, dba o zdrowie kości i zębów, wspiera pracę mięśni, a także układ odpornościowy w walce z patogenami chorobotwórczymi.
Witamina C
Witamina C wspiera Twój organizm na wielu płaszczyznach, a jedną z jej głównych ról jest wspomaganie prawidłowego metabolizmu energetycznego. Dzięki niej składniki odżywcze, takie jak białka, węglowodany i tłuszcze, mogą zostać przekształcone w energię potrzebną na co dzień.
Odgrywa też kluczową rolę w produkcji kolagenu, który jest niezbędny dla zdrowia skóry, chrząstek, kości, zębów, dziąseł i naczyń krwionośnych. To ważny składnik zarówno dla układu odpornościowego, jak i nerwowego. Wspiera prawidłowe funkcje psychologiczne, a przy tym pomaga zmniejszyć uczucie zmęczenia i znużenia.
Witamina C ułatwia również przyswajanie żelaza, wspiera regenerację witaminy E i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. To jeden z najlepiej przebadanych składników, dlatego warto zadbać o jego codzienną suplementację. Możesz wybrać liposomalną formę, która cechuje się lepszą wchłanialnością, albo sięgnąć po naturalne źródła, w tym m.in. naturalny zakwas z kapusty czy sok z jagody kamczackiej, które nie tylko działają z korzyścią dla zdrowia, ale i znakomicie smakują.
Kwasy omega-3
Kwasy omega-3, w tym ALA (alfa-linolenowym), DHA (dokozaheksaenowy) i EPA (eikozapentaenowy) skutecznie wspierają układ immunologiczny. Odpowiadają za hamowanie nadmiernych reakcji zapalnych, które mogą prowadzić do przewlekłych stanów zapalnych lub chorób autoimmunologicznych. Wspierają też Twoją odporność poprzez m.in. ułatwianie makrofagom i neutrofilom niszczenia patogenów i wspomaganie procesu powstawania nowych limfocytów T, czyli wyspecjalizowanych komórek układu odpornościowego.
Kwasy omega-3 ponadto korzystnie wpływają na pracę mózgu i całego układu nerwowego. Dość powiedzieć, że kwas DHA jest jednym z kluczowych składników budulcowych mózgu.
Jak najlepiej dostarczyć sobie kwasów omega-3? Sięgnij po sprawdzone i certyfikowane oleje z tłustych ryb morskich, takich jak tran. Jeśli jesteś na diecie diety roślinnej, świetnym rozwiązaniem będzie olej z alg, który również dostarczy Ci niezbędnych składników.

Cześć, jestem Asia! Na tym blogu znajdziesz wiele przepisów i porad dotyczących gotowania!