Czym charakteryzują się zdrowe płatki śniadaniowe?

Płatki śniadaniowe to jeden z tych produktów spożywczych, które można znaleźć w zasadzie w każdej kuchni. W jednych rodzinach traktuje się je jako podstawę porannego posiłku, a w innych – jako śniadaniową opcję rezerwową. Bez względu na to, jakie podejście do płatków dominuje w Twoim domu, warto pochylić się na moment nad tym produktem i zastanowić się, czy płatki, które masz w kuchennej szafce, są wartościowym elementem rodzinnej diety. Dowiedz się, po czym można rozpoznać zdrowe płatki śniadaniowe.

Są naturalne

Zdrowe płatki powstają z ekologicznych zbóż. W ich składzie nie powinno być żadnych nienaturalnych dodatków. Zamiast tego obecne są w nim ekologiczne mąki, na przykład orkiszowa, gryczana czy jaglana. Naturalne płatki śniadaniowe to dobry wybór z wielu powodów. Jeśli zależy Ci na zdrowej diecie bez sztucznych dodatków, sięgaj po ekologiczne płatki zbożowe.

Mają prosty skład

Kolejną charakterystyczną cechą zdrowych płatków śniadaniowych jest skład – czym prostszy, tym lepszy. Co należy przez to rozumieć? W opakowaniu powinny znajdować się jedynie takie produkty, jak pełnoziarnista mąka, daktyle, a także przyprawy, np. cynamon czy kakao. Jeśli pojawia się tu składnik, którego nie wykorzystujesz podczas codziennego gotowania, jak olej palmowy czy syrop glukozowy, to płatki, które trzymasz w ręku, nie są najzdrowsze. Po drugie, prosty skład jest krótki. Zdrowe płatki można stworzyć z 3-5 produktów. Jeżeli skład płatków śniadaniowych zajmuje połowę opakowania, odstaw je z powrotem na sklepową półkę.

Nie mają dodatku cukru

Zdrowe płatki śniadaniowe to płatki bez dodatku cukru. Wiedza o tym, że biały cukier nie należy do najzdrowszych produktów spożywczych, jest dziś powszechna. Nie każdy z nas zwraca jednak uwagę na to, w jak wielu płatkach śniadaniowych jest on obecny. Jeżeli Twoja rodzina lubi płatki o słodkim smaku, wybieraj te z dodatkiem daktyli. W przeciwieństwie do zwykłego cukru wzbogacają płatki o naturalny błonnik, witaminy i składniki mineralne.

CZYTAJ  Chardonnay bez nudy: 7 stylów, które zaskoczą nawet konesera

Dobrze smakują

Czas skończyć z błędnym przekonaniem, że to, co zdrowe, jest niesmaczne. Zdrowe płatki śniadaniowe, stworzone z ekologicznych zbóż, są nie tylko smaczne, ale i chrupiące! Pamiętaj, że płatków nie trzeba łączyć wyłącznie z mlekiem. Wielu z nas robi tak z przyzwyczajenia, ale warto otworzyć się na inne propozycje podania płatków śniadaniowych. Spróbuj połączyć je z jogurtem i owocami albo dosypać do kaszki lub deseru lodowego.

Sycą na długo

Jako że w składzie zdrowych płatków śniadaniowych dominują ekologiczne zboża, szczególnie pełnoziarniste, mają one wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Błonnik to cenny składnik zbóż, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, ale nie tylko. To właśnie błonnik pokarmowy sprawia, że po posiłku pozostajemy nasyceni na dłuższy czas. Dlatego zdrowe płatki śniadaniowe są dobrym wyborem właśnie o poranku. Każdy z nas na początek dnia potrzebuje zdrowej dawki energii, która pozwoli mu bez uczucia głodu wytrwać do obiadu.

Joanna Adamska
Joanna Adamska

Cześć, jestem Asia! Na tym blogu znajdziesz wiele przepisów i porad dotyczących gotowania!

Artykuły: 383

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *